Preclík (německy Brezel) je tradiční druh pečiva, rozšířený již od středověku ve střední Evropě, především v jižním Německu, severní Francii, Švýcarsku a v zemích někdejšího Rakouska-Uherska.Označení samo je odvozeno od latinského brachium – paže, protože jeho forma připomíná založené paže.V průběhu historie měl preclík řadu symbolických významů.
Ve středověku byly preclíky považovány za symbol štěstí, prosperity a duchovního naplnění. V 17.století dostaly preclíky význam nesmrtelné lásky kvůli jejich formě a byly často používány na svatbách.Část mého života jsem strávil v Bavorsku a tento druh pečiva si oblíbil. Tady v Paskově jsem si vytvořil vlastní recept a poprvé na veřejnosti nabídnul v roce 2019 na paskovské pouti ve spolupráci se spolkem Po súsedsku.
Byl jsem překvapen velkým zájmem, což mě motivuje v další činnosti. Proto bych rád i touto cestou nabídnul službu pečení preclíků na různé akce či přímo pro Vás. Po předchozí domluvě jsem schopen připravit jakékoliv rozumné množství (nejsem velkopekárna), možnost osobního odběru nebo rozvoz, víkend pro mě taky není problém.